Een gouden medaille in Parijs voor onze Cuvée Elsemieke!

Beste Wijnvrienden,

Op het prestigieuse concours des Vignerons independants in Parijs, hebben wij opnieuw een gouden medaille in de wacht gesleept! Na vorig jaar met onze Cabernet d’Anjou een gouden medaille te hebben gewonnen is het dit jaar onze Coteaux de l’Aubance ‘cuvée Elsemieke’.  De druiven voor deze zoete wijn zijn geoogst op 30 oktober 2010, de verjaardag van onze jongste dochter Elsemieke, vandaar de naam. Deze wijn is het resultaat van een strenge selectie in de wijngaard: alleen de druiven die waren aangetast door de pourriture noble, zijn hiervoor gebruikt. Het  hierdoor zeer geconcentreerde sap  hebben we,  na de voorzichtige persing met onze pneumatische pers, in eikenhouten vaten gedaan waar het vergist heeft tot begin juni. Daarna is de vergisting gestopt en hadden we een wijn met ongeveer 11.5 % alcohol en nog heel veel natuurlijk restsuiker. Deze wijn is heerlijk als aperitief, maar ook als desertwijn of bij bv blauwe kaas of  foie gras. Hij kan heel lang worden bewaard, vandaar de traditie in onze regio om een fles coteaux de l’aubance te kopen van het geboortejaar van je kind of kleinkind en er vervolgens samen van te genieten op zijn of haar 18de verjaardag.

Hierbij een link naar een leuk artikel over Cheman van wijnschrijfster Mariëlla Beukers:http://wijnlog.blogspot.com/2011/01/een-zomers-vooruitzicht-chateau-de.html

De afgelopen weken hebben we nog erg leuke wijnproeverijen gehad in o.a. Huy(bij Luik), St Niklaas(bij Antwerpen) en in Kampen bij de familie Hullegie. Op 7 en 8 mei 2011  zijn weer de open kelderdagen op Chateau de Cheman. Dan zijn de nieuwe jaargangen te proeven, het chateau is te bezichtigen en er staan diverse interessante stands op de binnenplaats. Hierbij is iedereen natuurlijk van harte uitgenodigd!

Eind maart was weer de traditionele ‘mis en bouteille au chateau’. Het meerendeel van de wijnen van de oogst 2010 hebben we toen gebotteld. Inmiddels  is ook de Anjou Villages 2009, die heeft gerijpt op eikenhout, beschikbaar op fles. Ook Anjou Blanc 2010 is zeer verrassend.

Vanuit een zonnig en warm (24 graden) Cheman wensen wij iedereen een fantastische lente toe, met op zijn tijd een heerlijk glas Chateau de Cheman natuurlijk!

Restez Zen!

restez zen en geniet van de lente!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: