Tirage des Cremants

tirage cremant (bottelen)

Maandag 22 maart hebben we de tirage van de Cremants gedaan. Dit is het voorlopig bottelen van de basiswijn  (oogst 2009)voor de Cremant, samen met gistcellen met het doel een vergisting in de fles te laten plaatsvinden. Bij deze vergisting komt koolzuur vrij die dan vervolgens gedurende een jaar de tijd krijgt om goed in de wijn te integreren (la prise de mousse). Zo ontstaat onze bubbeltjeswijn, onze Cremant Chateau de Cheman. We produceren een witte en een rosé. De eerste is een assemblage van de druiven Chenin Blanc met een klein deel Cabernet Franc en Pineau d’aunis, de rosé is een assemblage van de druiven Cabernet Franc met een klein deel Chenin Blanc en Pineau d’aunis. De druiven voor onze Cremants oogsten wij handmatig in kleine kratjes, teneinde de druiven zo min mogelijk te beschadigen. Na een voorzichtige persing maken we er de bovengenoemde basiswijn van. Zoals op de foto’s is te zien worden de flessen tijdelijk met een kroonkurk afgesloten, teneinde later, na het verwijderen van het vergistingsdepot, plaats te maken voor de defintieve champagnekurk. De flessen liggen nu opgeslagen in een kelder met een konstante temperatuur, om de werking van de gistcellen te stimuleren. Over een aantal weken, als de vergisting in de fles is voltooid, verplaatsen we de flessen naar een tufsteengrot, voor de verdere rijping. Onze Cremant van oogstjaar 2008 is  overigens vanaf nu in de verkoop en erg lekker!

Tot de volgende Blog, groetjes

de kelder in voor de prise de mousse (vergisting in de fles)bottelen

 van Jan en Gerdie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: